حساب کاربری

لطفا از حروف a-z,A-Z,0-9 استفاده نمایید - حداقل 5 کاراکتر

حداقل 8 کاراکتر

خرماهای کشت شده ایرانی

خرماهای کشت شده ایرانی

خرماهای کشت شده ایرانی خرما هایی هستند که جایگاه بسیار ویژه ای را هم در داخل کشور و هم خارج از کشور، دارند.

پس از مطالعه و بررسی اسناد تاریخی که در ۲۰۰ سال پیش نوشته شده است، از ۲۵ نوع درخت خرما که در عراق و اطراف شهر خرمشهر کشور ایران کشت می شده، نام برده است .

حال شما را با یک آمار شگفت انگیز رو به رو می کنیم : با توجه به آمار های موجود، بالغ بر ۳۰۰۰ نوع خرما در دنیا وجود دارد !

ما همه میدانیم که کشور ما (ایران) یکی از بهترین و موفق ترین کشور ها در صنعت کشت خرما می باشد .

جالب است بدانید از ۳۰۰۰ نوع خرمایی که در جهان وجود دارد، بیش از ۴۰۰ نوع آن متعلق به ایران است .

 

بنابراین اگر می خواهید خرمایی مرغوب را خریداری نمایید ، می توانید از طریق خرید آنلاین خرما در تهران اقدام نمایید که ضمن سهولت در خرید، کیفیتی درجه یک را تجربه نمایید.

 

 

🔰 انواع خرما در ایران

 

بیشترین و مرغوب ترین خرما ها در جنوب کشور ایران کشت می شوند .

به طور دقیق تر بخش عظیمی از خرمای موجود در ایران در ۶ استان هرمزگان، بوشهر، خوزستان، سیستان و بلوچستان، کرمان و فارس تولید می شود .

حال به بررسی گونه های غالب خرما در ایران و مناطق کشت آن ها میپردازیم :

  • خرمای مضافتی بم در استان کرمان
  • خرمای هلیله ای در جیرفت، کهنوج و بم
  • خرما شاهانی در استان فارس
  • خرمای زاهدی در استان خوزستان و بوشهر
  • خرما کبکاب در استان بوشهر
  • خرمای کروت در استان کرمان
  • خرمای پیارم در استان هرمزگان
  • خرمای کلوته در استان جیرفت و کهنوج
  • خرمای سایر در استان خوزستان

 

🔰 مهمترین گونه های خرما در ایران

 

در کشور ایران بیش از ۴۰۰ نوع خرما تولید می شود که در کنار عربستان و الجزایر، بیشترین سطح کشت خرما را به خود اختصاص داده اند .

این میوه بهشتی در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری رشد می کند و سرشار از ویتامین، مواد معدنی و فیبر است .

از مهمترین گونه های خرما در ایران می توان به موارد ذکر شده در زیر اشاره کرد :

  • خرمای مضافتی در استان کرمان و بم
  • خرمای سایر یا استعمران در استان خورستان
  • خرمای کبکاب در دشتستان بوشهر
  • خرمای زاهدی و پیارم در حاجی آباد هرمزگان

 

🔰 انواع خرما بومی در ۸ استان گرمسیری ایران 

 

  • انواع بومی خرما در استان بلوچستان : خرمای مضافتی، ربی، شکری، حليله، آبروگن، گلگی، چربان، حاشهای، جوانداک، اشکنجک، بیو، سکی، وردیوار، برنی، کلوت، هلسی، کروچ، کونداک

 

  • انواع بومی خرما در استان فارس : عمده اقلام خرمای فارس شاهانی , زاهدی ( قصب), کبکاب می باشد و سایر انواع دیگر بیارم , خاصوئی، استعمران , برجی , دیری , گنتار , مجول , بنجه، عروس , هليله

 

  • انواع بومی خرمای بوشهر : فسب (زاهدی)، کبکاب، حاج باقری، پرهی، بريمي، صمروت، شکر، سیاسی، تو، سروری، رندنی، خشن خار، استک سرخو،
    مرسو، خاصویی، جمادی، بیرمی، تی رس، شهابی، لش، کندی، خنيزی، سمیلی، خضروی، گفتار، پنبه، شیخ عالی، زامردو، ده دارب، اهرمی، خاویزی،خاور، مگنی، شاخونی، مصلی، جوزی، غصاب و ردستی

 

  • انواع خرمای هرمزگان : خرمای پیارم، مرداسنگ، هليلى، مضافتی، خاصویی، خنيزي، شاهانی، كريته، زرگ و کلک سرخ

 

  • انواع بومی خرما در غرب خوزستان : لیلو ، برحی (گرد و ريز و با و شیرینی کمتری نسبت به انواع دیگر)، زاهدی، دیری، اشکر و بريم، حلاوی، بلیانی سويدانى، هداکه، شکر، بنت السبا، دگل زرد، خضراوی، استعمران (سعمرون)، بوبكی، چیچای، مشتومر، جهرمی، عموبتری، دگل سرخ، فرسی، هدل،خصابة، حمراوی، حساوی، اسحاق، جوزی و گنتار، کبکاب (بسیار شیرین و ظاهری شیشه ای دارد) .

 

  • انواع بومی خرما در کرمان : (در بم و نرماشیر) مضافتی، کروت، قندشکن سنگ شکن)، ربی، شریک، هلیله ای

 

  • (در جیرفت): خرمای مضافتی عالی مهری، شیگری این دو از زودرس ترین گونه های خرما هستند که بیشتر مصرف محلی دارند)، کلوته (كليته)، مرداسنگ (تنها خرمای طبع سرد دنیا) .هليلی، نیزی، ژوغنی، شاهانی، زاهدی، خضراوی، ربی، نگار (میوه هایی بسیار کشیده دارد)، گارديال، قربانی، آجیلی

 

  • انواع بومی خرما در غرب کرمانشاه (قصر شیرین) : زاهدی، ارزق، خضراوی، جعفری و اشرسي

 

  • ارقام بومی خرما در ایلام : خضراوی، زاهدی، اشرسی و زیدی

 

 

🔰 انواع خرما در جهان  

 

تا کنون گفته شده است که بیش از ۳۰۰۰ نوع خرما در جهان وجود دارد اما اگر بخواهیم از خرما هایی که بازار مصرفی بهتری نسبت به بقیه دارند اشاره کنیم،باید از خرمای دگلت نور، مجول و خلاص یاد کنیم .

بیشترین موفقیت تجارت خرما در خرمای مجول و دگلت نور خلاصه می شود زیرا این دو مرغوب ترین خرمای دنیا می باشند و از اهمیت بالاتری برخوردار هستند .

خرمای مجول بومی کشور مراکش و گران ترین خرمای دنیا می باشد ! و نیز در اکثر مناطق کشت خرما کشورایران، سازگاری مناسبی نشان داده است .

خرمای دگلت نور که بومی کشور عراق می باشد، بیشتر در مناطق مرکزی استان خوزستان کشور ایران سازگاری مناسبی نشان داده است .

 

🔰 مراحل رسیدن خرما و نام های آن

 

به میوه ی نرسیده خرما، (خارَک) یا خرک یا کنگ گفته می‌شود.

از ابتدای پیدایش تا انتهای بلوغ و رسیدگی خرما، هفت مرحله باید طی شود که حکمای طب سنتی ایرانی برای هر مرحله یک نامی اختصاص داده اند :

 

  • اول را طلع (شکوفه نخستین که از درخت خرما برآید) می گويند

 

  • دوم را بَلح (غوره سبز ترش)

 

  • سوم را خلال (غوره مایل به زرد ترش)

 

  • چهارم را بُسر (غوره زرد مایل به شیرین)

 

  • پنجم را قَسب (خرمای نارس)

 

  • ششم را رُطب (خرمای رسیده و تازه)

 

  • هفتم را تَمر (خرمای خشک) می نامند .
مهشید حسنی
ارسال دیدگاه
X