حساب کاربری

لطفا از حروف a-z,A-Z,0-9 استفاده نمایید - حداقل 5 کاراکتر

حداقل 8 کاراکتر

خواص خرما برای زنان باردار

خواص خرما برای زنان باردار

خواص خرما برای زنان باردار بسیار است و مصرف خرما از لحاظ علمی و پزشکی و همچنین دینی بسیار سفارش شده است. لذادر این راستا این خواص کثیر را در زیر ذکر نموده ایم تا کمکی برای زنان باردار در انتخاب تغذیه مناسب باشد.

 

به همین جهت برای تهیه خرمای مرغوب و درجه یک، می توانید از طریق خرید آنلاین خرما از فروشگاه شرکت ما ، خرید خود را با اطمینان  انجام دهید.

 

حاملگی یک عوامل خطر اصلی برای بسیاری از بیماریها از جمله دیابت و فشارخون محسوب میشود. مطالعات نشان میدهند که زنان باردار از گروه های آسیب پذیر میباشند که ممکن است در معرض انواع بیماریها و آسیبها قرار گیرند . از طرفی دیگر زایمان نیز به عنوان یک استرس بزرگ برای زنان در نظر
گرفته میشود که میتواند بر نتایج بارداری مؤثر باشد.

مراقبتهای زمان حاملگی میتواند بر روی زایمان و عوارض آن تأثیرگذار بوده و تضمین کننده یک زایمان بدون خطر و ایمن باشد. یکی از عوامل مؤثر بر زایمان و بارداری، دریافتهای غذایی است. همانطور که دریافتهای غذایی میتواند بر روی وزن و رشد کودک در زمان بارداری مؤثر باشد، میتواند بر روی عوارض و نوع زایمان نیز تأثیرگذار باشد.

 

 

خواص میوه ها در بارداری

 

میوهها یکی از گروههای غذایی با اهمیت بوده که میتوانند بر روی زایمان و عوارض آن مؤثر باشند. در یک مطالعه در سال ۷۱۰۶ نشان داده شد که پیروی از الگوی غذایی غنی از میوه، سبزیها و برنج سفید سبب کاهش خطر زایمان زودرس در زنان آسیایی میشود . همچنین، مطالعه دیگری نشان داد که مصرف میوه و سبزیها و یا پیروی از الگوی غذایی مدیترانه ای که غنی از این گروههای غذایی است، سبب کاهش عوارض زایمان از جمله زایمان زودرس میشود .هرچند در مطالعات انجام شده اکثر میوه ها به طور عام مورد بررسی قرارگرفته و به نوع میوه توجهی نشده است، اما مطالعات اندکی حاکی از تأثیرگذار بودن برخی از میوه ها به تنهایی میباشند.

 

 

خواص خرما در بارداری

 

خرما یا date Palm( گیاهی از خانواده Palmaceae با نام علمی Dactylfera Phoenix )یکی از میوه هایی که در طب مکمل توسط زنان باردار مورد استفاده قرار میگیرد و به نظر میرسد که میتواند بر روی بارداری و زایمان مؤثر باشد . خرما دارای اثرات گوناگونی مانند خواص آنتی اکسیدانی، ضد میکروبی، ضدالتهابی، ضد توموری و ضد دیابتی است. این میوه حاوی درصد بالایی از کربوهیدرات  (۸۸-۴۴درصد)، چربی (۰/۵-۰/۲ درصد)،  پروتئین (۵/۶-۲/۳ درصد)، ویتامین و درصد بالایی از فیبرهای غذایی است که بدن به آنها نیاز اساسی دارد . با توجه به اینکه ۵۱ درصد از کربوهیدرات موجود در خرما از نوع فروکتوز میباشد، این نوع کربوهیدرات با سرعت بیشتری نسبت به گلوکز به انرژی تبدیل شده(سوختن گلوکز نیاز به واکنش فسفریلاسیون اولیه گلیکولیز ندارد) و میتواند انرژی موردنیاز در زمان زایمان را سریعتر و به مقدار بیشتری تأمین کند.
همچنین خرما به سبب دارا بودن اسیدهای چرب اشباع وغیراشباع، در سنتز پروستاگالندین نقش دارد و از این طریق میتواند در ذخیره انرژی، تقویت عضلات رحم و کاهش خونریزی ناشی از زایمان مؤثر باشد .

 

 

توصیه قرآن به استفاده از خرما در بارداری

 

براساس مطالعات موجود، مصرف خرما به زن باردار برای اولین بار در قرآن کریم و روایات اسلامی توصیه شده است. براساس آنچه در آیه های ۷۶-۷۳ سوره ی مریم آمده است، خداوند در هنگام زایمان به آن حضرت توصیه به مصرف رطب و آب نموده است . پیامبر(ص) نیز به استفاده از خرما در ماه های آخر بارداری سفارش مکرر نموده و میفرمایند: «به زنان خود در دوره ی نزدیک زایمان، خرما بدهید زیرا خوراک مریم هنگامیکه عیسی را زاد، همین بود. درحالیکه اگر خداوند غذایی بهتر از خرما برای او سراغ داشت همان را به وی میخوراند». در روایت دیگرى از آن حضرت نقل شده است که زنها در دوران باردارى و زایمان به چیزى جز خرماى تازه و رسیده شفا و بهبود نمی یابند؛ زیرا خداوند حضرت مریم(س) را در دوران نفاس از آن اطعام نمود.نتایج برخی مطالعات مداخله ای اخیر نشان میدهند که خرما و فرآورده های آن در شروع و پیشرفت زایمان و کاهش خونریزی بعد از زایمان نقش داشته و میتواند منجر به یک زایمان ایمن شود.

با توجه به افزایش روزافزون زایمان های پرخطر در کشور و در جهت سیاست وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی مبنی بر کاهش این نوع زایمان ها، به نظر میرسد که انجام تحقیق هایی بر پایه ی طب مکمل یا روشهای مشابه میتواند برای کمک به زنان باردار مراجعه کننده به مرکزهای بهداشتی و درمانی مفید واقع شود. اگرچه در متون اسلامی به مصرف خرما در حین زایمان تأکید شده است، اما مطالعات اندکی به صورت علمی در این خصوص انجام شده و نتایج متناقض گزارش شده است. لذا، این پژوهش با هدف مروری بر تأثیر مصرف خرما بر زایمان ایمن صورت گرفت.

براساس مطالعات مرور شده که نشان داد مصرف خرما بر برخی از معیارهای زایمان ایمن مؤثر باشد، به نظر میرسد که دین مبین اسلام به همه ابعاد زندگی انسان توجه نموده و آموزه های دینی در مورد مصرف خرما در حین بارداری نه تنها از روی آگاهی بوده بلکه بر پایه اصول و منطق علمی بیان شده است. خداوند در آیات ۷۶-۷۳ سوره مریم، حضرت مریم ( ع)را به استفاده از رطب و آب سفارش نموده است که امروزه علم پزشکی به اعجاز آن پی برده است. در این آیات کلمه «مخاض» از ریشه «م خ ض» به معنای دردهای زایمان آمده و تنها یکبار در قرآن به آن اشاره شده است. واژه «رطب» به معنای ترى و رطوبت است که مخصوص خرماى تازه و نرم است .چون پس از زایمان، آب بدن زن باردار تا حدودی کم میشود، خرما جاذب رطوبت است و اگر
همراه با آب خورده شود برای جبران این نقیصه بسیار مفید است که قرآن کریم، این دو عنصر مهم (خرما و آب) را همراه با یکدیگر برای زن تازه زا سفارش نموده است و ابتدا به خوردن رطب و سپس نوشیدن آب توصیه نموده است.

 

 

اثرات علمی خرما در زایمان

 

اگرچه اثر خرما در زایمان ناشناخته است، اما به نظر میرسد که مواد تشکیل دهنده آن نقش به سزایی در این امر دارند. خرما دارای مقادیر قابل توجهی آهن، فولیک اسید و کلسیم بوده که برای زن باردار ضروری میباشد و در حال حاضر به زنان باردار توصیه میشود .خرما به سبب دارا بودن اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع، در سنتز پروستاگلندین نقش دارد و از این طریق میتواند در ذخیره انرژی کمک کننده باشد و باعث تقویت عضلات رحم شود . از طرفی، پروستاگالندین های حاصل از مصرف خرما میتوانند نقش مهمی در انقباضات عروقی و کاهش خونریزی ناشی از زایمان داشته باشند . نتایج مطالعه مشتاقی و همکاران بر روی موشهای آزمایشگاهی نیز نشان میدهد که خرما میتواند با افزایش هورمونهای استروژن و پروژسترون به آمادگی رحم و دهانه رحم برای زایمان کمک کند .

علاوه بر این، مطالعات اخیر نشانداده خرما حاوی ترکیباتی است که رحم را در آخرین ماه های دوران بارداری تقویت میکند و به باز شدن رحم در هنگام زایمان و کاهش خونریزی بعد از زایمان کمک  می نماید. در این رابطه خادم مینویسد:«خرما دارای کلسیم، سروتونین، تانین، اسید لینولئیک و آنزیم پروکسیداز است که در کنترل خونریزی اهمیت زیادیدارد .» همچنین نتایج مطالعات اخیر به وجود هورمون شبه اکسی توسین در خرما و اثر آن بر فعالیت رحم اشاره کرده اند که به کشیدگی رحم و آماده کردن آن برای زایمان و برگرداندن رحم به حالت قبل از حاملگی در دوره بعد از زایمان کمک مینماید و باعث کاهش خونریزی بعد از زایمان میگردد . مجاهد و همکاران در بررسی خود به این نتایج دست یافتند که مقدار خونریزی در گروه مصرف کننده رطب و اکسی توسین در پایان دو ساعت بعد از زایمان کمتر از گروهی بود که فقط برای آنها اکسی توسین تجویز شده بود .به نظر می رسد که تانین موجود در خرما به علت خاصیت قابض آن باعث ایجاد انقباض در عضلات رحم شده و میزان خونریزی پس از زایمان را کاهش می دهد.

 

 

سخن آخر 

 

با توجه به مطالعات بررسی شده و اثربخشی خرما بر پیامدهای زایمان، به نظر میرسد که توصیه های اسلامی در خصوص مصرف خرما در حین زایمان میتواند اشاره ای اعجاز آمیز به خواص درمانی خرما داشته باشد.
لذا، انجام مطالعات میان رشته ای و مداخله ای بیشتر پیشنهاد میشود تا در صورت اثربخشی خرما بر پیامدهای زایمان به جای استفاده از داروهایی نظیر اکسی توسین که دارایعوارضی مانند افزایش بیش ازحد تحریک پذیری رحم، مسمومیت آب، آمبولی مایع آمونیوتیک و یرقان نوزادی میباشند ، از خرما جهت تسهیل زایمان استفاده شود.

مهشید حسنی
ارسال دیدگاه
X