حساب کاربری

لطفا از حروف a-z,A-Z,0-9 استفاده نمایید - حداقل 5 کاراکتر

حداقل 8 کاراکتر

خواص خرما در اسلام و علم روز

خواص خرما در اسلام و علم روز

خواص خرما در اسلام و علم روز از آن جهت حائز اهمیت است که تاکید بر سلامت کلی بدن دارد و همین امر موجب گشته که توجه اکثریت مردم را به خود جلب نماید و برای داشتن سلامت همیشگی به دنبال استفاده همیشگی از خرمای مرغوب و درجه یک باشند.

به همین سبب توصیه می شود جهت تهیه خرمای درجه یک و تازه، می توانید به فروشگاه آنلاین خرما کریستال مراجعه نمایید و میزان دلخواه خرمای موردنظر خود را تهیه کنید.

دین اسلام، از ذکر امور مهم و اثرگذار زندگی انسان، از جمله «تغذیه، غفلت نکرد. یکی از میوه هایی که مورد تأکید آموزه های دینی قرار گرفته، د خرماه است. در سوره های مختلفي قرآن کریم، بیست بار به درخت خرما (نخل) به صورت مفرد یا جمع و یک بار در سوره «مریم» به میوه این درخت، یعنی «رطبه اشاره شده است. خداوند متعال در این آیه مبارکه، به حضرت مریم علیهاالسلام خطاب می فرماید: «و هزي إليك بجذع النخلة تساقط علیک رطبا جنيا ؛ تنه خرما را بتکان، تا خرمای نورس و تازه بر تو فرو ریزد. 
با توجه به منابع اسلامی و تطبیق آن با تحقیقات علمی در زمینه خرما، مشخص خواهد شد که همه این آموزه ها با نتایج علمی مطابقت دارد؛ بنابراین، می توان خرما را ماده غذایی مفید و حفاظت کننده سلامتی بدن در مقابل بیماری ها دانست. این نوشتار، با هدف اهمیت خرما از دیدگاه قرآن و احادیث پیامبر صلی الله عليه و آله و میزان هم خوانی آن با یافته های بشری در علم تغذیه صورت گرفته است. مقاله حاضر سعی کرده است با آوردن توصیه های دینی درباره مصرف خرما، اهمیت مصرف این میوه را بیش از پیش آشکار ساخته و بعضی از خواص تغذیه ای و دارویی آن را برشمارد. در این موضوع، کتاب ها و مقالاتی به صورت اجمالی به خواص خرما پرداخته اند، اما در این نوشتار سعی شده خواصی که مشترک بین آموزه های دینی و علوم بشری بوده، به صورت تطبیقی و مستند ارائه شود.

 

خواص خرما در اسلام و علم روز

 

علم روز به فواید خرما که برخی از آن ها در روایات اسلامی آمده، پی برده است. برخی از این خواص به شرح ذیل است:

 

الف) خواص غذایی خرما

 

برخی میوه ها، علاوه بر خواص تقویتی و درمانی، دارای خواص تغذیه ای بالایی هستند. خرما از آن دسته میوه هایی است که مواد مغذی فراوانی دارد و به دلیل داشتن ترکیبات غذایی بالا، می تواند جایگزین خوبی برای غذا باشد. خرما میوه ای گرم، سرشار از انرژی و ویتامین و از نظر مواد مغذی بسیار با ارزش است. خرما دارای املاح بسیاری است که از جمله آنها می توان به این موارد اشاره کرد: آب، پروتئین، مواد قندی، چربی، پتاسیم، سدیم، کلسیم، منیزیم، آهن، مس، املاح گوگرد، املاح کلر، ویتامین های C, B2 , B1 , A و نیاسین. هر صد گرم خرما، ۱۵۷ تا ۳۸۳ کالری حرارت ایجاد می کند و حرارت زایی یک کیلو خرما، معادل یک کیلوگرم گوشت است.

 

۱. رفع خستگی

 

یکی از خواص خرما، رفع خستگی است. پیامبر صلی الله عليه وآله در این باره می فرمایند:  « خرما، خستگی را از میان می برد.» دانشمندی به نام «کورنوسکی» در کتابی که درباره خرما نوشته است، می گوید: «علاوه بر آن که خوردن خرما، ارزش غذایی بیشتری از دیگر قندها دارد، موقع خستگی نیز مفیدتر است، زیرا جذب بدن می گردد.»” 

 

۲. هضم غذا

 

یکی دیگر از خواص تغذیه ای خرما که در روایات پیامبر صلی الله عليه وآله وارد شده این است که می فرمایند: «خرما، غذا را هضم می کند.» علم روز نیز مؤید این نکته است. خرما به سبب داشتن مواد کافی و ضروری و عناصر کاتالیزوری، هضم و جذب غذا را آسان می سازد؛ حتی به هضم مواد غذایی دیگر کمک می کند؛ مثلا چون هیدرات دوکربن دارد، بدن از مواد پروتئینی بهتر استفاده می کند.

 

٣. غذایی مفید به هنگام گرسنگی و افطار

 

خرما برای کسانی که به شدت گرسنه اند، بسیار مفید و زودهضم است و مواد مورد نیاز بدن را در زمان کوتاهی تأمین می کند. در روایات اسلامی نیز سفارش شده است: « روزه را با خرما بگشایید.» هم چنین پیامبر صلی الله عليه وآله، خرما را عامل رفع گرسنگی و بهترین سحری برای روزه داران می دانند.

دانشمندان معتقدند، انتخاب خرما برای افطار، به جهت آن است که قند هگزوز دکستروز گلوکز و فروکتوز دارد و جذب آنها سریع است و سبب کاهش اشتها می شود و از پرخوردن و یا ناگهان خوردن، که بیشتر ایجاد «آمبارگاستریت»، التهاب و ورم معده می کند، جلوگیری می کند. هم چنین بدن را در برابر گرسنگی قندی که در اثر روزه ایجاد می شود، مسلح می کند و انرژی لازم را به بدن می رساند. خرما، مانع تجمع چربی نیز می گردد و چون نارسايي كبد و چربی زیاد زیر پوست و کم تحرکی، موجب کاهش قدرت دفاعی بدن می گردد، خرما باعث می شود چربی اضافه در زیر پوست جمع نشود و کبد به طور طبیعی کار کند. خرما، عناصر مفیدی برای کبد روزه دار دارد و قدرت دفاعی بدن را بالا می برد و جبران کننده قند خون هنگام روزه داری است.

خرما، درمان بسیاری از بیماری هاست و روایات بسیاری به فواید آن اشاره کردند. متخصصان تغذیه برای درمان اشتهای کاذب، به مصرف شیرینی در آخرغذا توصیه می کنند، در حالی که اسلام در این موارد، نه تنها به درمان پرخوری می اندیشد، به جوانب دیگر این توصیه درمانی نیز توجه می کند؛ مثلا در همین مورد پرخوري کاذب، اسلام توصیه می کند که افراد به شرط سلامت، پس از غذا، هفت عدد خرما میل کنند، ولی در صورتی که مبتلا به فشار خون بالا و دیابت باشند، نباید از دو تا سه عدد در شبانه روز بیشتر استفاده کنند. در این روش درمانی، نه تنها مشکل پراشتهايي فرد دفع می شود، بلکه خرما به دلیل وجود املاح فراوان، موجب تقویت رشد موها و به علت وجود فیبر، موجب جلوگیری از سرطان های معده می شود.

 

ب) خواص درمانی خرما

 

دارو و درمان، از مفاهیم مورد توجه روایات پیامبر اکرم صلی الله عليه و آله و علوم پزشکی است. یکی از میوه هایی که پیامبر صلی الله عليه و آله و پزشکان، استفاده از آن را توصیه کرده و به خواص درمانی آن توجه داشته اند، خرماست.

 

۱. درمان التهابات و عفونتها

 

خرمای رسیده، مواد سفیدهای و چند ترکیب دارویی دارد که یکی از آنها شبیه «کورتن»  است. کورتن، توسط غده فوق کلیه ترشح می شود و یکی از داروهایی است که عامل درمان تمام التهابات و امراض عفونی است. این ماده، از ریزش مو نیز جلوگیری می کند. کورتن برای بیماران دیابتی خوب نیست، ولی کورتن خرما، هورمون گیاهی مفید و طبیعی است که خاصیت دفع ضرر دارد. به علت داشتن لعاب و مواد پکتیک، خاصیت دفع خلط خرما زیاد است؛ به همین جهت، شصت گرم آن را در یک لیتر آب می جوشانند و هنگام زکام، درد گلو و تمام عفونت های ریوی، مصرف می کنند.

 

 

۲. تقویت نیروی جنسی

 

افزایش و تقویت میل جنسی، یکی از خواص خرماست که در احادیث پیامبر خدا صلی الله عليه و آله و علم پزشکی به آن اشاره شده است. پیامبر خدا صلی الله عليه وآله فرمودند: «جبرئیل گفت: خرمای برنی آب ستون فقرات را می افزاید.» ایشان هم چنین فرمودند: «خرما بر توان آمیزش می افزاید.»
خرما به سبب داشتن و فلیکولین، نیروی جنسی را افزایش می دهد ؛ برای این منظور باید خرمای خشک را در شیر تازه خیساند و خورد و به دنبال آن، شیر نوشید. 

٣. مفید برای زن باردار و تازه زا

 

برخی مفسران از آيه ۲۵ سورة مريم و چنین برداشت کرده اند که مفید بودن خرما برای زانو، دستوری طبی است. پزشکان می گویند با توجه به مواد معدنی خرما، به خصوص آهن، آنچه نقاهت زن تازه زا را جبران می کند و با انتقال از راه شیر، مناسب نوزاد می باشد، خرماست و چون پس از زایمان، آب بدن زن تا حدودی کم می شود، خرما جاذب رطوبت است و اگر همراه با آب خورده شود، برای جبران این کمبود بسیار مفید است.
روایات هم به این دو عنصر مهم، یعنی خرما و آب، برای زن تازه زا اشاره دارند. پیامبر اکرم صلی الله عليه وآله فرمودند: «به زن، در ماهی که فرزند به دنیا می آورد، خرمای تازه بدهید، چرا که در این صورت، کودک وی بردبار و پاک خواهد بود.» ایشان هم چنین فرمودند:
چون ژن فرزند به دنیا آورد، نخستین چیزی که می خورد، باید خرمای تازه باشد و اگر خرمای تازه در اختیار نبود، خرمایی دیگر، چرا که اگر چیزی برتر از آن وجود می داشت، خداوند آن را به مریم، هنگامی که عیسی علیه السلام را وضع حمل کرد، می خوراند.

علم جديد، هورمونی شبیه «اکسی توسین» را در خرما کشف کرده است که در افزایش انقباض های رحم هنگام ولادت نقش دارد و به این علت، مقداری از درد و رنج مادر و خون ریزی پس از زایمان می کاهد و نیز از فشار خون مادر که هنگام زایمان بالا می رود، کم می کند. مواد قندی رطب که زود هضم می شوند، به علت انرژی زایی سریع، تحمل مادر را هنگام زایمان افزایش می دهند. اثر ملین خرما نیز بر امر زایمان کمک می کند؛ ضمن این که مصرف ملین گیاهی، بر شیمیایی مزیت دارد.
دانشمندان، برخی دیگر از خواص خرما را این گونه برمی شمارند: خرما برای جوش غرور جوانی، درمان فلج – به خصوص فلج اطفال – کلیه و مثانه، اعصاب، شست وشوی خون، تعادل يون ها، حساسیت و آلرژی و… مفید است. بیماران دیابتی می توانند به جای قند، از خرما استفاده کنند. خرما، خاصیت ضد گرسنگی دارد ، ملين طبیعی است و برای درمان بواسیر و نقرس مفید است. هم چنین قوه بینایی و شنوایی را تقویت می کند.

 

سخن آخر

 

خرما یکی از میوه های با ارزش است؛ هم غذایی مناسب و هم دارویی مؤثر است و اشاره آیات قرآن و روایات پیامبر صلی الله عليه وآله به آن، اهمیت و جایگاه رفیع غذادرمانی اش را نشان می دهد و بسیاری از خواص خرما، با پیشرفت علوم مشخص شده است. اشاره قرآن و احادیث به مباحث تغذیه، گویای اهمیت تغذیه و نقش تأثیرگذار آن در زندگی بشر است. در نهایت، براساس توصیه های اسلامی و علوم بشری و تطبیق این دو باهم می توان خرما را به عنوان ماده غذایی مغذی و حفاظت کننده سلامتی بدن در مقابل بیماری ها در نظر گرفت.

مهشید حسنی
ارسال دیدگاه
X